
İSTİKLAL HARBİNDE İLK KURŞUN VE KARA HASAN PAŞA ÇETESİ -
TÜRK MİLLETİNİN ONURLU DİRENİŞİNİN BAŞLANGICI 19 ARALIK 1918
İSTİKLAL HARBİNDE İLK KURŞUN VE KARA HASAN PAŞA ÇETESİ - TÜRK MİLLETİNİN ONURLU DİRENİŞİNİN BAŞLANGICI 19 ARALIK 1918:
Fransızlar, İskenderun iskelesinden devamlı surette askeri kuvvet çıkararak Adana ve Halep bölgelerine gönderiyorlardı. 11 Aralık 1918 de Fransız ve Ermeni kuvvetleri Dörtyol’u işgal ettiler. Özellikle Ermeniler Dörtyol ve çevresindeki halka baskınlar yaparak yağmada bulunuyorlardı. Özerli köyünden iki kişinin ellerini bağlayarak Fransız işgal komutanının kapısında süngüleyerek şehit ettiler. Bundan sonra Milli mücadelenin ilk direnişi olarak tarihe geçen Karakese köyüne doğru taarruza geçtiler.
Halk kendini müdafaa için Dörtyol'a giden yolları taştan engeller yapmak sureti ile kapattılar. Fransız ve uşakları Ermenilere karşı ateşle karşılık verdiler. İşte Kuva-i milliye’nin İLK KURŞUN'U burada atıldı. Fransızlar bu ümit edilmeyen direnme karşısında şaşkınlığa uğradılar. Bu çarpışmada 15 Fransız askeri öldürüldü. Fransızlar Dörtyol'a çekilmek zorunda kaldılar. 19 Aralık 1918’de yapılan bu çarpışma, Türk Milletinin düşmana karşı Mondros ateşkesinden sonra İLK AYAKLANMASI VE DİRENMESİDİR.
Ermeniler Çaylı köyünden Mustafa adında Türk gencini Ceyhan'ın Kurtkulağı kasabasında şehit ettiler. (Kurtkulağı kasabasını Evliya Çelebi ziyaret etmiş, buradaki Handa kalmıştır. Bu ata yadigârı Han hala sapasağlam ayaktadır) Şehit edilen Mustafa'nın kardeşi Kara Hasan adındaki kahraman Türk delikanlısı, Fransız ve Ermenilerden kardeşinin intikamını almak maksadı ile Kuzuculu köyünde İlk Kuva-i Milliye çetesini kurdu. Dörtyol ve civarındaki halk bu milis çeteye yardım etmeye başladı. Her genç, hayvan ve mallarını satarak tedarik ettiği para ile bir Mavzer tüfeği satın alarak Kara Hasan'ın Kuva-i milliye çetesine katılmaya başladı. Kara Hasan ve çetesinin sürekli saldırılarından yılan Fransızlar, Karakese köyünden, Ziyaret tepesinden başlayarak Gâvur dağını tarama hareketine başladılar. Kara Hasan ve çetesinin şanlı direnişi karşısında büyük zayiatlar vererek Dörtyol'a geri çekilmek zorunda kaldılar. Bu büyük başarının sonunda Milis Komutanı Kara Hasan'a arkadaşları tarafından "KARA HASAN PAŞA" adı verildi.

Bütün bölge halkıda bu Kahraman Türk gencini "Kara Hasan Paşa" diye çağırmaya başlamıştır. Büyük Türk Milletinin ilk önce Şeref ve Namusunu kurtarmaya çalışan Kara Hasan Paşa, Türk Milletinin en asil bir evladı olarak Milletimizin Kalbine dikilmiş bir BAYRAK gibi şerefli yerini almıştır. Bu yazıyı yazarken "Kurtuluş Savaşında Doğu Kilikya Olayları" 1942 baskılı eserden yararlandım. Okuyucuların bilgisine.
(saygılarımla).Tarihçi Enver KABUL.